GÉGECSÖVEK - MEREV VÉDŐCSÖVEK

Webáruházunk ezen kategóriájában a gégecsövek és merev védőcsövek széles választékát találhatod meg. Sokféleségüknek köszönhetően eltérő színben, méretben, típusban léteznek, így neked sem fog gondot okozni a legoptimálisabb megoldások kiválasztása.

Mint általában a villanyszerelési anyagok többsége, ezek is nélkülözhetetlenek a biztonságos, gyors és gördülékeny munkához. Lényeges, hogy még a konkrét munkálatok megkezdése előtt felmérd (vagy szakemberrel mérettesd) a szükségletet belőlük. Amennyiben ezzel megvagy, következhet a beszerzésük - akár a mi kínálatunkból is.

Tovább

Gégecsövek, merev védőcsövek – mi is a jelentőségük?

Ahogy már fentebb említettük, a villanyszerelési munkák alkalmával számos olyan kiegészítő termék van, ami elengedhetetlenül fontos. Ilyenek a különböző hajlékony, bordázott vagy bordák nélküli csövek, a gégecsövek és a védőcsövek is. Hogy miért kellenek ezek valójában, hogyan és hol alkalmazzák őket? Nézzük meg részletesen!

Nem is hinnéd, hogy milyen sok ágazatban van szükség a gégecsövek és merev védőcsövek rendszeres használatára. Ilyen például a légtechnika, az uszodatechnika, a gépészet. Általában a gázok, a levegő, a folyadékok elvezetésére és szállítására alkalmazzák, de nagyon gyakori a villanyszerelési munkák során történő felhasználása is. 

Milyen elvárásoknak kell a gégecsöveknek és merev védőcsöveknek megfelelniük?

A gégecsövekkel és a merev védőcsövekkel szemben vannak olyan elvárások, amelyeknek minden szakterületen meg kell felelniük. Miért? Mert csak így garantálható a biztonságosságuk. Ilyen elvárás lehet a hajlékonyság, a kellő mechanikai szilárdság, a kis súly, a hosszú élettartam, a rugalmasság. Természetesen a követelmények szakágazatonként eltérhetnek, így a villanyszerelésnél is vannak olyanok, melyek speciálisak.

A villamos kivitelezés alkalmával ugyanis a gégecsövek és védőcsövek fő funkciója a bennük elhelyezett kábelek és vezetékek védelme. Emellett lényeges, hogy egyúttal szigetelő és elválasztó rétegként is szerepet töltenek be - akár a falakban vagy a falakon kívül vannak szerelve, akár egy gépben vannak elhelyezve. 

Sok esetben fontos, hogy a védőcső legyen önoltó, lépésálló, betonozható, ütésálló, alacsony tűzveszélyességi osztályba tartozó, alaktartó, IP-védett vagy UV-álló. Lényegében ezen követelmények betartását a beépítés helye és módja befolyásolja leginkább.

Mire figyelj, ha gégecsöveket és/vagy a merev védőcsöveket kell vásárolnod?

Először is fel kell mérned, hogy a gégecsöveket, merev védőcsöveket a beépítés helyén milyen hatások fogják majd érni:

  • Ha közvetlen napsütésnek lesz kitéve, akkor az UV-álló változatot kell preferálni
  • Ha nagy mechanikai terhelés éri, akkor nagy szilárdsággal kell rendelkeznie (létezik könnyű és közepes szilárdságú is)
  • Telepítés után szükség van-e arra, hogy mozogjon - ha igen, akkor hajlékony vagy extra hajlékony változatot válassz
  • Ha nedvesség is érheti (pára, víz, bármilyen folyékony anyag), akkor a megfelelő IP védettséggel kell rendelkeznie
  • Fontos a védőcső hőállósága is, ezért mindig a felhasználási hely hőmérséklet-változásainak megfelelően kell kiválasztani

Ezután ki kell választani a legmegfelelőbbeket, amiben segít webáruházunk keresője, ahol szín, átmérő és típus szerint szűkítheted a találatokat. Legyenek azok barnák, fehérek, feketék, kékek, lilák, zöldek, lépésállók, betonozhatók vagy UV-álló lépésálló betonozhatók - nálunk mindenképpen kiváló minőséget találsz. Élj a lehetőséggel te is - tedd biztonságossá az otthonodat gégecsövek és merev védőcsövek használatával!

Tovább
Termékkatalógusok