telefonszámok
kapcsolat email cím
Ledlámpaház.hu Blogja

Mi az a LED?

2019.11.04 09:28
Mi az a LED?

Mit érdemes tudni a LED-ről és milyen előnyei vannak a használatának?

Évről évre egyre nagyobb teret hódít meg a LED világítás, de még így is sok mindenkiben merül fel a kérdés, hogy mi is az a LED, és miért előnyös a hagyományos fényforrások ledesre való cseréje? Ebben a bejegyzésben nekik szeretnénk választ adni.

A LED rövid története

A led teljes elnevezése angolul Light Emitting Diode, vagyis fényt kibocsátó dióda. Az első, gyakorlatban is látható fényű ledet Ifj. Nick Holonyak fejlesztette ki 1962-ben, Jacques Pankove pedig 1972-ben fedezte fel a kék fényt kibocsátó ledet. Ezeknek az első diódáknak viszonylag kicsi volt az elektoromos teljesítményük, ezért csak nagyon kis erősségű fényt tudtak kibocsátani. Világítási célra így még nem lehetett őket használni, és csak 1994-ben mutatták be az első, nagy fényerejű, kék színnel világító diódát.

A led története
LED

Mi az a LED?

A fényt kibocsátó dióda, vagyis led félvezető anyagokból készült fényforrás. A félvezető anyag összetételétől és ötvözőitől függ a dióda által kibocsátott fény színe. A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége.

Mik a LED fényforrások előnyei?

Lehet, hogy nem is gondolunk arra a sok előnyre, amit a led fejlesztése adott a mindennapi életünkben. A technológiai előnyök mellett a led használata környezeti előnyöket is magával hoz. Aki nincs meggyőződve róla, hogy a hagyományos fényforrások ledesre való cseréjével csak jól járhat, az mindenképp olvassa el az alábbi előnyöket:

-kis teljesítménye által jelentős enegiamegtakarítás
-hosszú élettartam (természetesen a ledes technológiánál is fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk)
-nem érzékeny a kapcsolgatásra
-vibrálásmentes fénye kíméli a szemet
-felkapcsolás után nincs bemelegedési idő - azonnal teljes fényerővel világít
-kompatibilis a hagyományos fényforrásokkal - így csak az izzót kell cserélni, a foglalatot nem
-kevésbé sérülékeny
-a gyártás során nem használnak mérgező anyagokat
-kevésbé melegszenek, mint a hagyományos izzók
-kis méretű fényforrások - ezzel új alapot ad a formatervezett design lámpák gyártásához

Led előnyei