MOZGÁSÉRZÉKELŐK ÉS ALKONYKAPCSOLÓK

Ebben a kategóriában a mozgásérzékelők és alkonykapcsolók világába tartozó eszközöket találod. Azokat a modern világítástechnikai - és biztonságtechnikai - berendezéseket, amelyek egyre nélkülözhetetlenebbek a mindennapjainkban.

Elterjedésüknek több oka is van: egyrészt energiatakarékosság szempontjából is fontosak, mert korántsem mindegy, hogy mennyire fog rúgni a számla. A mozgásérzékelőknek köszönhetően ugyanis akkor kapcsolódnak fel az ezekkel ellátott lámpák, amikor az adott személy az érzékelési tartományba kerül. Ennek köszönhetően nem működnek feleslegesen.

Tovább

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók fogalma

A mozgásérzékelők többsége passzív infravörös vagy "PIR" technológiával rendelkezik, amelynek a működése az emberi test hőkibocsátásának érzékelésén alapul. Ezek az érzékelők nagyon népszerűek napjainkban - használják a riasztóberendezések érzékelőiként, alkalmazzák a világítás automatikus működtetésére, de ajtók, kapuk nyitásához is megfelelőek. 

Infravörös sugárzást minden élőlény és tárgy kibocsájt. Az infravörös (PIR) érzékelőkben egy fotoelektromos szenzor található, amely az infravörös sugárzás változása esetén átmenetileg feszültséget generál - ez lesz a jel. A szenzor elé egy úgynevezett Fresnel lencsét helyeztek, ami a szenzor érzékelési tartományát zónákra osztja. Ha a zónák között mozgás történik, akkor az érzékelő azt jelként érzékeli. Leginkább az egész alakos mozgásokra reagál a legérzékenyebben. 

Az alkonykapcsolók feladata, hogy sötétedéskor automatikusan lekapcsolják a lámpákat, majd amikor újra világos lesz, lekapcsolják azokat.

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók előnyei

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók számtalan előnyt hordoznak magukban. 

  • Megbízhatóságuk miatt kiválóan alkalmasak arra, hogy a legideálisabb körülményeket teremtsék meg az otthonodban és/vagy udvarodon.
  • Energiafogyasztásuk olyan alacsony, hogy emiatt nem kell aggódnod
  • Segítségükkel te is optimalizálni tudod az otthonod energiafogyasztását, hiszen sok olyan terület van, ahol csak akkor kell a lámpáknak égnie, ha valóban tartózkodik ott valaki.
  • A kültéri lámpatestek is egybe vannak építve a PIR érzékelőkkel, de beltéren is alkalmazni szokták őket főként ipari létesítmények vagy akár vendéglátóipari egységek, irodaházak folyosóinak, mellékhelyiségeinek a megvilágítására. 

Mire érdemes figyelni, ha mozgásérzékelők és/vagy alkonykapcsolók vásárlását tervezed?

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb kiegészítőt vásárold meg, néhány szempontot érdemes figyelembe venned:

  • Kültéri érzékelő esetén célszerű az UV-sugárzásnak ellenálló változatot választani. Ennek nemcsak esztétikai oka van, hanem funkcionális is. Az érzékelőben található Fresnel lencse idővel veszíthet a fényáteresztő képességéből akkor, ha nem UV-ellenálló anyagból készült. Ennek az a következménye, hogy a korábban beállított megvilágítási értékek megváltoznak és nappali viszonyok között is működtetni fogják a lámpákat. 
  • Fontos a megfelelő IP védettség kiválasztása is - ami legalább IP44-es legyen. 
  • Lényeges, hogy a mozgásérzékelőn lehessen beállítani, hogy milyen hosszú ideig működtesse a világítást, illetve az, hogy milyen legyen a kapcsolási érzékenysége.
  • Az is kardinális kérdés, hogy az érzékelők élettartama is a lehető leghosszabb legyen - akár 100.000 ki- és bekapcsolást kibírjon.

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók olyan kiegészítő eszközök, amelyek megkönnyítik a mindennapjaidat. Válassz te is webáruházunk széles kínálatából, és tedd takarékosabbá és biztonságosabbá az életed.

Tovább
Termékkatalógusok