Ledlámpaház.hu Blogja

Szép és hasznos: a teraszvilágítás

2024
Szűrés törlése
2024.01.29 08:22
Szép és hasznos: a teraszvilágítás

A teraszvilágítás megtervezése éppúgy a világítási rendszer megtervezéséhez tartozik, mint az otthonod más területeinél elvégzett kalkuáció. A terasz ugyanis mintegy meghosszabbítása a lakásnak, így stílusában, kialakításában igazodnia illik ahhoz.

A teraszvilágítás eszközei

A teraszvilágítás kiépítésénél számos alternatíva között válogathatsz. A mozgástered kifejezetten nagy. A hálózatról működő LED lámpák mellett, mint amilyen a KAJA TARES krómszínű IP44 kültéri fali lámpa is, még ott vannak a napelemes változatok is.

A teraszon alkalmazott lámpák amellett, hogy praktikusak, funkcionálisak, egyben dekorációs elemnek is kiválóak. Egy megfelelően kiválasztott lámpával hangulatossá varázsolhatod a területet, télen-nyáron ideális fényviszonyokat teremtve.

Mire figyelj a teraszvilágítás kiépítése során?

Amikor konkrétan a teraszvilágítás kérdésköre kerül szóba, lesznek olyan szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venned:

  • A teraszvilágítás kültéri világítás, azaz ide LED kültéri lámpák kellenek. Ezeknek a lámpáknak rendelkezniük kell minimum IP44-es védelemmel.
  • A kapcsolós kültéri lámpák kapcsolójának az elhelyezése is nagyon lényeges feladat. Ezeket kizárólag esőtől védett helyre lehet felszerelni.
  • A teraszhoz vezető út megvilágításáról is érdemes gondoskodnod. Sötétedés után jó szolgálatot tesz, ha a kapuban házszámvilágítás vár, onnan pedig a járda mellett elhelyezett fények segíthetnek. Használhatsz úgynevezett solar lámpákat is - ezekhez még csak vezetékelni sem kell, hiszen a napfény energiáját gyűjtik össze az akkumulátoraikban.
  • A bejáratnál a lámpák fénye növelni fogja a komfort- és biztonságérzetedet, valamint segíti a tájékozódást.
  • A bokrok és kerti tavak közelében kiemelik a fontosabb részeket, még szebbé téve a környezetet.

Ötletek teraszvilágításhoz

A teraszvilágítás a kerti világítások között az egyik legfontosabb szereplő. Ennek az az egyszerű oka, hogy ez az a hely a kertben, ahol jó időben a legtöbb tevékenység zajlik. Itt elhelyezhetsz kültéri mennyezeti lámpát, fali lámpát, álló lámpát, függesztéket, falba süllyesztett lámpát. Ezekből olyan széles a kínálat, hogy könnyen és gyorsan megtalálhatod azokat a darabokat, amelyek megfelelnek az otthonod stílusának. Szín-, anyag-, formaválasztékuk kivételesen gazdag.

Persze a terasz környezetéről sem szabad megfeledkezned: a kert megvilágítása is a hangulatteremtés eszköze, na és a balesetveszély elhárítása szempontjából is fontos. Itt szóba jöhetnek a kandelláberek, a talajba süllyeszthető lámpák, a szolár lámpák, kemping lámpák és egyéb világítástechnikai eszközök.

A teraszvilágítás a fantázián múlik

Nyugodtan engedd el a fantáziádat. Nem, az energiaköltségek miatt a jelenlegi gazdasági helyzetben sem kell aggódnod. Miért? Mert a teraszvilágítás eszközei vagy nem fogyasztanak hálózati energiát - ezek a szolár lámpák -, vagy LED fényforrásokat használva 80 %-kal kevesebb energiát használnak.

Szerencsére itt sem kell lemondanod a LED izzók által nyújtott költséghatékony lehetőségekről. A LED technológiával készült fényforrásoknak ugyanis számos előnye van, amit mindenképpen ki kell használnod. Költséghatékony, hosszú élettartamú, környezetkímélő, jól viseli a le- és felkapcsolgatást és a mechanikai hatásokat. A kültéri lámpák a beltéri lámpákhoz hasonló módon felszerelhetőek LED izzókkal.

Tervezd meg te is tudatosan a teraszvilágítás mikéntjét, és szerezd be hozzá a legjobb LED világítástechnikai eszközöket. Ha bármilyen kérdésed lenne a témában, akkor keresd munkatársainkat elérhetőségeink egyikén!

Termékkatalógusok