Ledlámpaház.hu Blogja

Honnan tudhatod, hogy mekkora a LED izzók fényereje?

2024
Szűrés törlése
2024.01.31 08:24
Honnan tudhatod, hogy mekkora a LED izzók fényereje?

A LED izzók fényereje érdekel? Nem csoda, hiszen a watt érték meghatározása már a múlté, ma már sokkal inkább csak a lumen számít. De mi az a lumen? Nem tudod pontosan? Nem baj! A cikk végére te is tisztában leszel vele.

Ahhoz, hogy a legoptimálisabb LED fényforrást tudd kiválasztani, akad néhány olyan kiemelten fontos ismérv, amit neked is érdemes szem előtt tartanod. Persze a csomagoláson ezer és egy információ van, ami - ha nem vagy kifejezetten járatos a villamosságtanban - ismeretlenként zúdul rád, nem kis fejfájást okozva. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen az eligazodás a sok-sok adat között, következzen egy kis segítség.

A LED izzók fényereje előtt beszéljünk azok foglalatáról

A LED izzók kialakítása olyan, hogy kompatibilisek a hagyományos lámpatestekkel is. Így, amikor egy új LED izzót akarsz beszerelni, nem szükséges az egész lámpát cserélni, elég csak a megfelelő foglalatra figyelni. Leggyakrabban a menetes vagy Edison foglalatokat használják, ezekből létezik E27 vagy E14-es változat. Az “E” betű az Edison foglalatot jelenti, a mögötte lévő szám pedig a milliméterben mért átmérőre utal. Az E27 egy nagyobb méretű foglalat, amibe E27-es LED izzó passzol.

Mi az a lumen, és mi köze a LED izzók fényerejéhez?

A lumen a fényáram mértékegysége, ami azt mutatja meg a számodra, hogy milyen erősen világít a fényforrás, amit vettél vagy venni akarsz. A mai innovatív LED izzók teljesítménye lumenben van megadva, és kifejezi egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az összegét.

Nem szabad azonban összetéveszteni a watt-tal, mert az a fényforrás fogyasztásához és a teljesítményéhez kapcsolódó fogalom. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a lumen a fényerősséget, a watt pedig az energiafogyasztást jelöli. A teljesítmény nem egyenlő a fényerővel!

De akkor honnan tudhatod, hogy milyen LED izzókat érdemes venned?

Egyszerűen: a lumen-watt átváltással. Míg régebben csak a fényforrások teljesítménye, a watt alapján tudtál csak fényforrást választani, ma már a technológia fejlődésének eredményeképpen a watt helyett a lument használjuk.

A LED világítások ugyanis ugyanazt a fényáramot, fényerősséget sokkal kisebb teljesítmény mellett érik el. Miért is választanál egy lényegesen többet fogyasztó fényforrást, ha ugyanazt a fényerősséget egy alacsonyabb teljesítményű fényforrással ki tudod váltani? Miért vennél most egy 60 wattos hagyományos izzót, ha az általa nyújtott kb. 800 lumen fényáramot el tudod érni egy 10 wattos LED világítással is? Te sem vagy a magad ellensége, így aztán a lumen lesz a legjobb barátod.

A LED izzók előnyei széleskörűek és alapvetően határozhatják meg a mindennapokban a takarékoskodási törekvéseidet. Amellett, hogy rendkívül energiatakarékosak, használatukkal akár 5-10 éves távlatokban is lehet számolni.

Milyen kifejezésekkel találkozhatsz a LED izzók csomagolásán?

  • Watt – a fényforrás teljesítményét jelöli
  • Lumen – az izzó fényerejét, fényerősségét mutatja meg - minél magasabb lumen (lm) értékkel rendelkezik az izzó, annál erősebb fénnyel világít
  • Méret – az izzó méretét jelenti
  • Fejelés – a foglalat típusára utal
  • Energiatakarékosság mértéke: a fényforrás energiahatékonyságát az energiaosztály jelöli
  • Üzemóra – a LED fényforrás várható élettartama üzemórában mérve a hagyományos izzóhoz képest
  • Ideális hőmérséklet – -20 Celsius-fok és +50 Celsius-fok közötti tartományban ajánlott használni.
  • Színhőmérséklet: minél alacsonyabb a feltüntetett Kelvin érték, annál melegebb színhőmérsékletű az izzó fénye

A LED izzók fényerejéről most már te is többet tudsz, de, ha lenne még kérdésed, akkor kérdezz tőlünk bátran!

Termékkatalógusok