Ledlámpaház.hu Blogja

Miként zajlik egy LED lámpa bekötése?

2024
Szűrés törlése
2024.02.07 08:26
Miként zajlik egy LED lámpa bekötése?

Egy LED lámpa bekötése nem túl bonyolult, de azért igényel némi kézügyességet és műszaki ismeretet. Ha bármelyik is gondot okoz, szerencsésebb, ha szakemberhez - vagy legalább nálad gyakorlottabb személyhez fordulsz. Ugyanis túlságosan nagy a tét ahhoz, hogy egy percig is hazardírozz a testi épségeddel vagy az életeddel.

A LED lámpa bekötése egyszerű, de körültekintést igényel

Éppen most vásároltál egy olyan csodaszép LED lámpát, mint amilyen a KAJA DEZE fekete mennyezeti lámpa? Akkor biztos azt szeretnéd, ha az a megérdemelt helyére kerülne és fényével elárasztaná az otthonodat. Ehhez viszont fel kell szerelni vagy szereltetni. A 3 fényforrással rendelkező, IP20-as védettségű, E27-es foglalatú, illusztris világítástechnikai eszközt akár te magad is bekötheted a hálózatba.

Talán mondanunk sem kell, hogy nem érdemes szakavatatlanul nekiugrani a feladatnak, mert az esetleges sikertelenség a későbbiekre is rányomja a bélyegét. Vannak alapvető szabályok, amelyekkel tisztában kell lenned, tanácsok, amiket be kell tartanod, és még így is nagyon körültekintőnek kell lenned.

A LED lámpa bekötése lépésről lépésre

Egy LED lámpa bekötése - legyen az mennyezeti, fali, bármilyen - nagy odafigyelést igénylő folyamat. Az első és legfontosabb dolog, amit ezzel kapcsolatban meg kell jegyezned, nem mást, mint az, hogy mielőtt hozzákezdenél bármihez is, KAPCSOLD KI AZ EGÉSZ HÁZBAN az áramot! A legbiztonságosabb persze az lenne, ha szakember segítségét kérnéd, sőt az sem lenne baj, ha te is ismernéd a lakás villamos hálózatát (ez sok esetben nehézkes, főként, ha már előtted mások is éltek ott).

Mi kell a LED lámpa bekötéséhez?

  • A LED lámpa a beszerelési útmutatóval együtt
  • Csavarhúzó
  • Fúrógép (akkumulátoros - hiszen a villamoshálózat ki lesz kapcsolva)
  • Elhatározás (és egy adagnyi bátorság)
  • Áramtalanítás

Első lépés: A lámpa helyének megtalálása, előkészületek

Találd meg azt a pontot, ahova a LED lámpát szeretnéd felszerelni. Próbáld oda a lámpa báziselemét - azt a részt, amivel a falra rögzíted - a kívánt helyre. Ezzel az egyszerű mozdulattal sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, hiszen így láthatod, hogy mennyi helyre lesz szükséged.

Jelöld meg a falon ceruzával a felfüggesztési pontokat, így azonnal látni fogod, hogy hol fog elhelyezkedni a lámpa. Ezután készíts elő mindent, amire a munka során szükséged lehet. Itt még van időd és alkalmad arra, hogy felmérd, mi az, ami hiányzik. Nincs kellemetlenebb annál, mint amikor egy félig felszerelt lámpát kell kézzel tartanod, amíg a párod még “elugrik” egy-két csavarért. Pláne, ha azt csak a szomszéd kisvárosban lehet kapni.

Második lépés: KAPCSOLD LE az áramot!

Ez nemcsak a villanykapcsoló lekapcsolását jelenti, hanem a biztosítékokét is. A biztonság mindennél fontosabb. Ebből következik az is, hogy a fúrógép értelemszerűen akkumulátoros változat lehet. Miután megtörtént a tökéletes áramtalanítás, következhet a megjelölt pontok kifúrása, a tiplik behelyezése és a lámpa aljának csavarral való rögzítése.

Harmadik lépés: jöhet a vezetékek bekötése

Ez már tényleg igazi villanyszerelési feladat, melynek során követned kell a bekötési útmutató lépéseit. Ha bizonytalan vagy, ne kockáztass, hívj segítségül olyan személyeket, akik valóban tudják, hogy mit, mivel és hogyan kell összekötni. Ezután következhet a negyedik lépés, azaz kapcsold vissza az áramot és nézd meg, működik-e a LED lámpa.

Ha igen, akkor nyert ügyed van, ha nem, akkor kérj segítséget! Mielőtt belevágsz a nagy villanyszerelési kalandba, tőlünk is kérhetsz tanácsot, szívesen segítünk.

Termékkatalógusok