Ledlámpaház.hu Blogja

Ismerd meg, miként zajlik a LED szalag forrasztása!

2024
Szűrés törlése
2024.02.19 08:30
Ismerd meg, miként zajlik a LED szalag forrasztása!

Az, hogy tisztában vagy azzal, miként történik a LED szalag forrasztása, nagy segítséget jelent majd akkor, amikor önállóan akarsz ilyen eszközt felszerelni. De mielőtt konkrétan rátérnénk a forrasztás rejtelmeire, nézzük meg, milyen előnyökre tehetsz szert egy LED szalag használatával!

Mi az a LED szalag?

A LED szalag forrasztása során lényegében a nyomtatott áramkörű nyáklap felületén lévő SMD LED-ekkel dolgozol. Olyannal, mint amilyen a 2835 SMD LED-del szerelt, a 4.8W/m beltéri, 12V feszültséggel működő LED szalag, ami 3 LED-enként darabolható.

Ezen világítástechnikai eszköz kiválóan alkalmazható minden nem sík felület megvilágítására, hiszen a LED-ek sűrűn helyezkednek el, így velük tökéletes homogén fénycsík alakítható ki.

A LED szalagok napjainkban már sokféle kivitelben kaphatók, azonban vannak olyan fontos jellegzetességeik, amelyek alapjaiban határozzák meg a szalag tulajdonságait.

Fontos tudnod, hogy miért érdemes LED szalagot választani

A LED szalagnak számos előnye van. Csak néhány a sok közül:

  • Költésghatékony
  • Dekoratív
  • Hosszú élettartamú
  • Gyorsan megtérül a befektetés
  • Energiatakarékosan működik
  • Nem melegszik túl

Miként zajlik a LED szalagok és vezetékek forrasztása?

A LED szalagok megvásárlásakor, majd az azt követő szerelési munkálatok alkalmával nagyon gyakran előforduló feladat, hogy a LED szalagokat meg kell toldani. Sokszor kell őket egymáshoz, illetve a betápláló vezetékekhez kapcsolni is. Az esetek egyik része forrasztásmentes csatlakozó elemekkel is megoldható, de van, aki ezt a megoldást nem kedveli, mert kontakthibáktól tart.

Gyakran teszik fel a kérdést a vásárlók, hogy a LED szalagokat miként érdemesebb összekapcsolni: forrasztással vagy toldóelem használatával? A kérdésre a válasz nem olyan egyszerű, hiszen mindkettő tartogathat váratlan meglepetéseket. A toldóelemek mellett szólhat, hogy a forrasztásban előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem könnyű a forró csöpögő forrasztóónnal precízen dolgozni.

Viszont a forrasztás mikéntjének elsajátítása jól jöhet akkor, amikor nincs megfelelő forrasztásmentes toldóelem a közelben. A forrasztás némi gyakorlás után egy gyors művelet, amivel tökéletes elektromos és mechanikai kötést lehet létrehozni.

Milyen eszközök szükségesek LED szalagok forrasztásához?

A LED szalagok forrasztásához szükséged lesz egy forrasztópákára, folyósítószerre és forrasztóónra.

  • A forrasztópáka egy hőleadásra képes eszköz, ami megolvasztja a forrasztóónt. Léteznek hálózati, elemes és akkumulátoros változatban, illetve gázégős pákák is. A LED szalagok forrasztásához 20-40 W közötti teljesítményű páka javasolt.
  • A forrasztóón egy olyan fémötvözet, aminek az összetételében az ón szerepel nagyobb százalékban.
  • A folyósítószer a forrasztás elengedhetetlen kelléke, aminek több szerepe is van a folyamat során. Többek között tisztítja a forrasztandó felületet, szerepe van a hőátadásban és hőelosztásban, a felületi feszültség megváltoztatásában.

A forrasztás lépései

  • A forrasztani kívánt felületek legyenek tiszták, oxidációmentesek, ha nem azok, akkor tisztítsuk meg.
  • A LED szalagon válasszuk ki a forrasztani kívánt pontot, vigyünk fel rá egy kevés folyósítószert, majd tegyük rá a forrasztóónt a felületre.
  • Ezután érintsük a forró pákát a forrasztani kívánt felülethez hagyva, hogy megolvassza a forrasztóónt.

A forrasztás tehát nem ördögtől való művelet, kis gyakorlással te is könnyen elboldogulsz vele. Ha lennének ezzel kapcsolatban még kérdéseid, keress bennünket elérhetőségeink egyikén!

Termékkatalógusok