Ledlámpaház.hu Blogja

Mi a napelem inverter feladata?

2024
Szűrés törlése
2024.02.28 08:31
Mi a napelem inverter feladata?

A napelemes rendszereknél a napelem inverter főalkatrésznek számít, hiszen ez az az eszköz, ami az egyenáramot megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakítja. Miért fontos ez? A cikk végére kiderül.

A napelem inverter nélkülözhetetlen az áramátalakításhoz

A solar rendszer az invertert az áramátalakításhoz használja fel, mivel a napelemek olyan alacsony feszültségű egyenáramot alakítanak ki, ami nem megfelelő a háztartási gépeknek vagy berendezéseknek. Az inverter az, ami megnöveli a feszültséget és váltóárammá alakítja át az energiát, így az már közvetlenül használható. Ha a napelemes hálózat a feleslegesen megtermelt áramot visszatáplálja a közműhálózatba, akkor szintén az inverter feladata, hogy a hálózat aktuális állapotának megfelelő áramot biztosítson.

Például a Victron Phoenix inverter a legkülönfélébb alkalmazásokban használható. Olyan optimalizált hatásfokú valódi szinuszos inverter, aminek a teljesítőképessége kiemelkedő, gond nélkül szolgáltat energiát. Egyedülálló jellemzője a magas indítóáram-leadási képessége. Előnye, hogy alkalmas olyan problémás terhelések indítására is, mint a hűtőszekrények kompresszorai vagy az elektromos motorok.

A napelem inverter részei

A napelem inverterek két fő egységből állnak, amit DC/DC, illetve DC/AC konverternek hívnak. Az egyenáram forrását a DC/DC konverter bemenetére kötik rá, ami transzformátor segítségével 320-400 voltos egyenáramot állít elő, és eltárolja azt a kondenzátorában. Mindeközben kezeli a túlfeszültséget és a melegedést is.

A DC/AC konverter feladata az, hogy a beszerelt tranzisztorok segítségével az 50 Hz-es frekvenciájú, 230V-os effektív értékű váltóáramot előállítsa. Lényegében majd ezen a kimeneten adja le a háztartási eszközök számára is felhasználható feszültséget.

A solar rendszereknél a legkorszerűbb napelem inverterek még ennél is több feladatot elláthatnak: például optimalizálják az áramtermelést, védelmi és biztonsági funkciókat látnak el, sőt még adatgyűjtést és távfelügyeletet is végeznek.

Milyen tanácsokat érdemes megfogadni a napelem inverter alkalmazása során?

Van néhány olyan tanács, amit érdemes megfogadni a telepítése során:

  • A napelem invertert úgy kell méretezni, hogy az jól illeszkedjen a napelem teljesítményéhez. Az ajánlás szerint az inverter AC oldali feszültsége a napelem DC oldali feszültségének 80-120%-a között legyen. Ha ez nem így történik, akkor amikor a panelek sok energiát termelnek, az inverter nem képes a teljes energiát átvenni, és annak egy része elvész.
  • Az inverter elhelyezéséhez az olyan helyiség a legmegfelelőbb, mely a nedvességtől védett és kellőképpen hűvös. Ha túl magas a külső hőmérséklet, akkor az eszköz túlmelegedhet, emiatt nem működik optimálisan, ráadásul az élettartama is csökkenhet.
  • A kiépítés során mindenképpen figyelni kell a hatályos jogszabályokra. Amennyiben az inverter a napelemtől az előírásnál távolabb található, akkor a rendszerbe a lekapcsolásért felelős kézi kapcsolót kell beépíteni.

A fentebb felsorolt javaslatok betartása azért fontos, mert az inverter korai meghibásodása nagy költséget jelenthet. Az ideális üzemeltetéssel azonban lényegesen meghosszabbítható az élettartama, amivel akár évekkel is kitolható a csere időpontja.

Milyen teljesítményű inverter kell ahhoz, hogy egy átlagos háztartást ellásson?

Ha nem az a célod, hogy a hálózatba való visszatáplálásra termelj, akkor meg kell fontolni és ki kell kalkulálni, hogy nagyságrendileg mennyi az éves áramfogyasztásod.

Ha további kérdéseid lennének, keress bennünket elérhetőségeinken!

Termékkatalógusok