Ledlámpaház.hu Blogja

A szigetüzemű napelem jellemzői

2024
Szűrés törlése
2024.03.11 08:32
A szigetüzemű napelem jellemzői

A napelemek - így a szigetüzemű napelem - előnyeit hosszan lehetne sorolni. A napelem technológia fejlődése és térhódítása már évek óta tart, szerte a világban egyre nagyobb mennyiségű elektromos energiát állítanak elő vele.

A szigetüzemű napelem előnyei

Miért ennyire népszerű a napelem? Azért, mert nem egyszerűen csak egy passzív bevételi forrás és egy környezetkímélő megoldás, hanem az olyan megoldásokkal, mint amelyekkel a szigetüzemű inverterek működnek, a villamos szolgáltatóktól való függésed is csökkenthető.

A szigetüzemű napelemeknek számos előnye van:

  • Visszatermeli a bekerülési költséget, majd lényegében ingyen energiát biztosít
  • Függetlenedni tudsz a szolgáltatótól.
  • Nem kell áramkimaradás esetén a sötétben maradnod.
  • Bárhol kiépíthető, akár a legeldurvultabb vadonban is.
  • Forrása, a napenergia korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.
  • Az év minden napján profitálhatsz belőle, még télen is termel valamennyi elektromos energiát.
  • A Nap energiájának nem csökken a hatékonysága és nem lesz drágább.
  • Környezetkímélő - a működése közben nincs károsanyag-kibocsátás.
  • Az átlagos élettartama 25 év - azaz jóval több energiát termel, mint amennyit az előállításához fel kell használni.
  • Minimálisak a karbantartási, tisztítási költségei, remek befektetés.

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer?

Többféle napelemes, solar rendszer létezik, most a szigetüzemű napelemről lesz szó. A szigetüzemű napelem rendszer önállóan működik, azaz független minden hálózattól, így valóban szigetként funkcionál. Egy ilyen berendezés az áramot nem táplálja vissza a közüzemi hálózatba, és onnan nem is vesz fel energiát. Ehelyett a nap erejével akkumulátorokat tölt, és az otthonunkat ezek segítségével látja el árammal.

A szigetüzemű napelemes rendszer felépítésének alapját itt is maguk a napelemek jelentik. Ezek elhelyezhetőek a tetőn vagy saját állványokon egy erre alkalmas területen. A panelek által létrehozott áram az akkumulátortöltő elektronikán át jut el az akkumulátorba, ahol tárolódni fog a felhasználásig. Arra is van lehetőség, hogy az áramot rögtön a háztartási gépeink használják fel, ezekben az esetekben csak a többlettermelés jut az akkumulátortelepbe.

Maga a telep állhat több aksiból is, napjainkban a legelterjedtebbnek a LiFePO4 és LNMO típusú akkumulátorok számítanak. A szigetüzemű napelemes rendszerek nagy egységét alkotja az inverter, amire akkor van szükségünk, ha váltakozó feszültségű fogyasztókat használunk. Ilyen a mosógép, a tévé, a mikró. Az inverter az, ami a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítja át.

A szigetüzemű napelemes rendszer hátrányai

Fentebb már írtunk a szigetüzemű napelem előnyeiről, most lássuk, hogy milyen hátrányokkal kell számolni, ha a használata mellett döntesz:

  • A többi napelemes rendszerhez viszonyítva költségesebb a kialakítása, mert az energiatárolásért felelős akkumulátorok ára magas.
  • A drága akkumulátorokat rendszeresen cserélni kell, hiszen a folyamatos töltés és merítés gyors amortizálódáshoz vezet - jellemzően öt-hat év után új akkukat kell beszereznünk.

Kiknek ajánlott a szigetüzemű napelem rendszer?

A szigetüzemű napelem ajánlott azoknak, akik olyan helyen laknak, ahol a hálózati áram nincs kiépítve (tanyák, nyaralók, présházak, tóparti ház). A vállalkozásoknak is célszerű átgondolni egy szigetüzemű rendszer kiépítését, főként, ha az üzem, a gyár vagy az iroda lakott területen kívül található. Ezeken a helyeken a hálózati áram kiépíttetése hatalmas beruházást jelentene, a napelemes rendszer ennél sokkal kedvezőbb.

Ha kérdéseid vannak, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Termékkatalógusok