telefonszámok
kapcsolat email cím
Ledlámpaház.hu Blogja

Világítástechnikai kislexikon 1. rész: színhőmérséklet

2019.11.13 09:28
Világítástechnikai kislexikon 1. rész: színhőmérséklet

Mi az a színhőmérséklet és milyen lámpát válasszunk?

Világítástechnikai kislexikonunkban olyan fogalmakról szeretnénk bővebb információt adni, amik ismeretében könnyebbé válik a ledes termékek vásárlása. Az 1. részben a színhőmérsékletről fogunk írni.

Fényforrások színhőmérséklete

A színhőmérséklet egy minden fényforrást jellemző adat, ami gyakrolatilag azt határozza meg, hogy az adott fényforrás milyen színérzetet kelt. Mivel a hagyományos lámpáknál a fény az izzószál izzásából keletkezik, így az izzószál színhőmérséklete megegyezik a izzószál színhőmérsékletével, ami meleg fehér fényt eredményez.
A led fényforrások gyártása által lehetővé vált több féle színhőmérsékletű fény közül választanunk.

Fényforrások színhőmérséklete
Színhőmérséklet tartományok

Milyen színhőmérsékletek vannak?

A színhőmérsékletet számszerű értékben kelvinben (K) szoktuk megadni. A hagyomásnyos izzók színhőmérséklete 2800K-3000K körüli, vagyis meleg fehér. Ebben a fényben kicsit sárgásabb színben látjuk a tárgyakat. Az első fehér színű ledek 6500K körüli színhőmérsékletűek voltak, ami hideg fehér, kékes színű fényt eredményezett. Ezt a meleg fehér színhez szokott szemmel sokan kellemetlennek tartották, ezért is kezdtek el melegebb színhőmérsékletű led fényforrásokat gyártani.

Három féle színhőmérsékletet különböztetünk meg, amik a következő kelvin tartományokba tartoznak:
-meleg fehér: 3300K alatt
-természetes (semleges) fehér: 3300K és 5300K között
-hideg fehér: 5300K fölött

Milyen színhőmérsékletű lámpát érdemes választani?

Erre a kérdésre nehéz jó választ adni, mivel szubjektív, hogy kinek milyen fényérzet tetszik jobban. Ettől függetlenül az elmúlt évek tapasztalata alapján mindig igyekszünk a lehető legjobb tanácsot adni vásárlóinknak, hogy olyan fényforrást tudjanak választani, amivel elégedettek lesznek.

A fények színhőmérsékete (hasonlóan a színekhez) nagyban befolyásolják a szobában tartózkodók hangulatát. A melegebb, sárgás fénynek nyugtató, békességet sugárzó hatása van, míg a hideg fény javítja a koncentrációs képességet és segít az ébren maradásban. Emiatt a meleg fehér lámpákat, izzókat nappaliba, hálószobába ajánljuk, ahol sok időt töltünk és pihenni szeretnénk. Természetes fehér fényt nappaliba, dolgozószobába, fürdőszobába, konyhába érdemes választani, ahol napközbeni tevékenységünket végezzük. Mivel a hideg fehér fény segíti a koncentrációt és a tisztaság érzetét kelti, ezért főként irodák, üzletek megvilágítására szoktuk ajánlani.

Mindettől függetlenül személyenként változó, hogy ki milyen fényt szeretne a különböző helységekbe. A vásárlás megkönnyítése érdekében webáruházunkban is több olyan lámpa található, amik szabályozható színhőmérsékletűek, így mindig az aktuális tevékenységünkhöz tudjuk a fényt igazítani. Erre lehetőség van több féle asztali lámpánknál, színhőmérséklet szabályozható led szalagunknál és bizonyos mennyezeti lámpáknál is.

Asztali lámpa színhőmérséklete