telefonszámok
kapcsolat email cím
Ledlámpaház.hu Blogja

Világítástechnikai kislexikon 2. rész: foglalat

2020.02.25 09:28
Világítástechnikai kislexikon 2. rész: foglalat

Milyen foglalatú led izzót válasszak?

Az izzók és lámpák főbb tulajdonságai közé tartozik a foglalat típusa, amit E27, E14, GU10 stb. kódokkal jelölünk. De mit jelentenek pontosan ezek a jelölések és milyen foglalatú led izzót válasszunk vásárláskor?

A foglalat

A foglalat a lámpának az a része, ahova az izzót (fényforrást) helyezzük. Minden izzó vásárlásnál figyelembe kell vennünk, hogy a lámpánknak milyen típusú a foglalata. Szerencsére a led technológia fejlesztésekor gondoltak arra, hogy régi fényforrásaink ledesre cserélése miatt ne kelljen az egész lámpatestet újra cserélni. Ezért a ledes izzók foglalatai nagy százalékban megegyeznek a hagyományos, halogén társaik foglalataival.

Foglalat
 

A legnépszerűbb foglalat: Edison

A menetes vagy Edison foglalatok a leggyakrabban használt típusok. Ennek több méretű változata is van, amikből a legismertebb az E27 és E14 jelölésű. Az E jelzi, hogy Edison menetes foglalat, a szám pedig az átmérőjét miliméterben.

E27
Nagyobb méretű foglalat, ami az egyik leggyakoribb. Ugyan ez a forma a hagyományos, halogén izzók között is megtalálható. Sokféle célra alkalmas és rengeteg lámpatest rendelkezik ezzel a típusú foglalattal. Az E27-es izzók között is rengeteg formájú, méretű és teljesítményű megtalálható, így minden lámpába kiválasztható a bele illő fényforrás. Kínálatunkban E27-es design izzók is megtalálhatóak.

E14
Szintén nagyon gyakran használt foglalat, ami kisebb átmérőjű az E27-nél. Szokták még "kis Edison" vagy "minyon" foglalatként is emlegetni. Ebből a típusból is sok féle változat elérhető, különböző méretekben és formákban. Az E27-nél kisebb teljesítményekben érhetőek el.

E27 - E14

Spot izzó foglalatok

GU10
A GU10 spot izzók bajonettzáras foglalattal rendelkeznek. Két, egymástól 10 mm távolságra lévő csatlakozó van rajtuk, amiket a lámpatest foglalatába kell helyezni, és elcsavarva rögzíteni. Mivel a GU10 izzóknak kicsi a szórásszögük, és ezzel irányított fényt biztosítanak, a legtöbb spot lámpának ilyen a foglalata.

MR16
Az MR16-os izzókat szintén spot lámpatestekben szokták használni. Két tüske található rajtuk, amiket csak be kell szúrni a foglalatba. Fontos tudni, hogy ezek az izzók 12V-os feszültségről működnek, ezért mindig figyelni kell, hogy a megfelelő tápegységgel is rendelkezzünk.

GU10 - MR16

További izzó foglalatok

A legkisebb méretű izzók közé tartozik a G4-es foglalatú fényforrás. Két tüskéből álló foglalata miatt tüske izzónak vagy tű izzónak is szokták nevezni. Elsősorban kiegészítő világításnak és dekorációs lámpákba használják. Minden G4-es izzó 12V feszültségről működik.
A G9-es izzó hasonlít a G4-es izzókhoz, de nem tüskés a csatlakozója, hanem lekerekített. Ezek az izzók 230V feszültségről működnek.

Az R7S reflektor izzók kiválóan helyettesítik a régi, reflektorokba való ceruza vagy szivar izzónak nevezett halogén fényforrásokat. Vásárláskor fontos tudni az izzó pontos hosszát, mivel több méretben is választhatóak kínálatunkban.

G4 - G9 - R7S

Ezek a leggyakrabban használt izzó foglalatok. Érdemes minden vásárlás előtt tájékozódni, hogy milyen foglalatú, méretű és formájú fényforrásra van szükségünk, hogy biztosan megfelelő legyen a lámpába. Amennyiben mégis bizonytalan, hogy milyen izzót vásároljon, hozza el tönkrement izzóját üzletünkbe, és segítünk a megfelelő fényforrás kiválasztásában!