MW Power Akkumulátorok

Mi az az AGM akkumulátor?

Az AGM akkumulátor kifejezést biztos hallottad már akkor, amikor egy napelem rendszer telepítéséről érdeklődtél. Ezernyi információ zúdult rád hirtelen, így mire döntened kellett volna, elbizonytalanodtál. Nos, nem kell sem aggodalmaskodnod, sem kapkodnod: a solar rendszerek működésének lényegét, elemeit lépésről lépésre meg lehet ismerni. Most az AGM akkumulátorról lesz szó.

Tovább

Mi az AGM akkumulátor?

Azon eszközök esetében, mint amilyen például az MW Power AGM akkumulátor is, lényegében egy zárt biztonsági szelepes ólom-akkumulátorról beszélünk, azok altípusának számít. Egy felitatott üvegszálas konstrukció, amiben a lemezek közé szilikát-bór párnát tesznek a lemezek alatti és/vagy közötti zárlat megelőzése érdekében.

Az AGM akkumulátor ennélfogva teljesen másképp készül az átlagos típusú változatokhoz hasonlítva. Ebben a főként mélyciklusú akkumulátorban ugyanis rendkívül finom-vékony üvegszálas réteget helyeznek el az akkumulátorban található szorosan rögzített lemezek közé. Ennek köszönhetően a rázkódás sem fog problémát okozni az AGM akkumulátor működésében. Mivel a lemezek forrasztása is tökéletes, a hosszú távú működés is garantált. 

A technológia előnye, hogy akkor sem szivárog folyadék az akkumulátorból, ha annak háza valamilyen oknál fogva megsérül. A gázrekombinációs képességük miatt minimalizálható a töltési-merítési ciklusok közötti folyadékveszteség, így az akku kiszáradása megakadályozható. 

AGM akkumulátor: megnőtt iránta az igény

Napjainkban megnőtt a kereslet a nagy kapacitású akkumulátorok iránt. Számos területen, számos ágazatban van arra szükség, hogy könnyen, gyorsan és biztonságosan működő, tölthető eszközök legyenek a kezünkben. Gondolj csak a mobiltelefonokra, laptopokra, kamerákra vagy az egyre elterjedtebb solar rendszerekre - valamennyi erre alapoz.

Elsőként érdemes azzal tisztában lenned, hogy a különböző akkumulátorok - mondjuk az AGM és a lítium-ion akkumulátor - bár funkciójukban megegyeznek, de a technológia, ami alapján készülnek, teljesen eltér.

Az AGM akkumulátor feladata az elektromos áram biztosítása

 Az AGM, azaz a felitatott üvegszálas (Absorbed Glass Mat) technológia az ólom-sav akkumulátorok elvét alkalmazza, annak a legújabb változata. Jellemzői:

  • Hasonlóan a többi ólom-sav akkumulátorhoz, új állapotban a kisütési mélységük nagyjából 80%, régebbi állapotban 50%. Emiatt a lítium-ion akkumulátorokhoz képest kevésbé versenyképesek.
  • Gyorsan lebomlanak, hasznos élettartamuk nagyjából 500 töltési/kisütési ciklus. 
  • Adszorbeált folyékony savat tartalmaznak, ami némi többletsúlyt eredményez. 
  • Gyorsabban töltődnek, mint a nedves ólom-sav akkumulátorok, viszont lassabban, mint a lítium-ion akkumulátorok.
  • Környezetbarátabb megoldást jelentenek a hagyományos ólomsavas akkumulátoroknál.

Mennyi az AGM akkumulátor élettartama? 

Szigetüzemű napelem rendszerbe mindenképpen AGM akkumulátort kell választanod, mert ez az akkumulátor képes a ciklikus működésre. Miért? Mert a napelemes rendszerhez csatlakoztatott akkumulátor akkor töltődik, amikor éppen a rendelkezésére áll az energia, ráadásul feltöltés közben akár használható is a benne tárolt mennyiség. Az AGM akkumulátorok gyakorlatilag soha nincsenek teljesen feltöltve, és nem is sülnek ki teljesen.

Magasnak ítélt áruk ellenére sem tart hosszú ideig az élettartamuk: 5-6 évenkénti cseréjükkel számolnod kell. 

Ha több részletet is szeretnél megtudni az AGM akkumulátorok működésével, alkalmazásával kapcsolatban, akkor keress bennünket elérhetőségeinken.

Tovább
Termékkatalógusok