HUAWEI INVERTEREK

Webáruházunk ezen kategóriájában azokat a Huawei invertereket találhatod meg, amelyek nélkülözhetetlenek a napelemes rendszerek működéséhez. Ezek az eszközök központi szerepet töltenek be, és egyszerre több feladatot is ellátnak. Ezek közül a legfontosabb az, hogy azt az egyenáramot, amit a napelemek megtermelnek, átalakítják magasabb feszültséggel rendelkező váltakozó árammá.

Erre az átalakításra azért van szükség, hogy az elektromos eszközök működni tudjanak, azaz az egyenáram betáplálható legyen az elektromos hálózatba is. Nézz körül bátran ezen az oldalon!

Tovább

Milyen feladatai vannak a Huawei invertereknek?

Az inverterek a napelemes rendszerek fontos, egyszerre több szerepet is betöltő, központi elemei. Legfontosabb funkciójuk az, hogy azt az alacsony feszültségű egyenáramot, amit a napelemek megtermeltek, átalakítsák egy magasabb feszültségű, az elektromos eszközök működtetésére alkalmas váltakozó árammá. Inverterekre a solar rendszerekben akkor van szükség, ha az közüzemi hálózathoz csatlakozik vagy szigetüzemű.

A modern napelemes invertereknek emellett további funkciói is vannak. Például szabályozzák, felügyelik, ha kell, optimalizálják az áramtermelést, és biztosítják a rendszer zavartalan működését. Gondoskodnak a termelési adatok gyűjtéséről és a kommunikációjáról is.

Miként működnek az inverterek?

Az inverterek működése automatikus, azaz folyamatosan üzemkész állapotban vannak: 

  • Felügyelik és vezérlik a napelemek feszültségét
  • Gondoskodnak a rendszer működéséről
  • Ellenőrzik a hálózathoz csatlakozó rendszerek esetében a közüzemi hálózat feszültségét és frekvenciáját is

Amikor a napelemeket kellő mértékű sugárzás éri és kellő feszültség indukálódik bennük, akkor az inverterek a napelemek felől érkező egyenáramot a szükséges feszültségű, frekvenciájú váltóárammá alakítják. Ezután majd továbbítják azt az adott épület elektromos hálózata és/vagy a közüzemi hálózat felé. 

Az inverterek működés közben folyamatosan gyűjtik és tárolják is a termelési adatokat. Azon túlmenően, hogy a kijelzőjükön megjelennek ezek az adatok, arra is van lehetőség, hogy egy beépített hálózati vagy wifi kapcsolat meglétével az adatok távolról is kinyerhetőek legyenek.

Az inverterek működése biztonságos

Mivel az inverterek nonstop felügyelik a rendszer és a hálózat működését, képesek arra, hogy bármilyen rendellenesség esetén azonnal leválasszák a rendszert és megszakítsák a hálózatba való betáplálást. Az inverternek nem szabad túl melegednie sem, mert az csökkenti a teljesítményüket.

Annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen, az inverterek megfelelő hűtőegységekkel és -nyílásokkal vannak ellátva, sőt egyes típusok még teljesítménycsökkentő modullal is rendelkeznek. 

Az inverterek típusai

Üzemmód szempontjából léteznek:

  • Szigetüzemű inverterek - ezek a napelemekből érkező egyenáramot akkumulátorba gyűjtik
  • Hálózatra csatlakozó inverterek - ezeknél nincs akkumulátor, az átalakított áram a közüzemi hálózatba jut. Itt még figyelembe kell venni a hálózati csatlakozás típusát is, ami lehet egyfázisú vagy háromfázisú.
  • Hibrid inverterek - az előző kettő kombinációja

Milyen szempontok alapján válassz az inverterek közül?

Fontos szempont lehet a választásnál:

  • Az inverterek kapacitása - nagyobb kapacitású, emiatt drágább invertereket csak akkor érdemes választani, ha tudod, hogy a közeljövőben bővíteni akarod a rendszert 
  • A napelemes rendszer teljesítménye
  • Az inverterek típusa, jellemzői - ez azért fontos, mert csak a területileg illetékes szolgáltató által elfogadott invertert lehet használni.

Válassz te is jól, amihez kérd szakember segítségét!

Tovább
Termékkatalógusok