Kijáratmutató

Webáruházunk ezen kategóriájában a kijáratmutató eszközöket találhatod meg. Lehet, hogy te is nap mint nap úgy mész el alattuk, mellettük, hogy észre sem veszed a jelenlétüket. A nagyobb épületekben, közösségi terekben, irodákban kötelező az elhelyezésük, ami nem véletlen.
Nem véletlen, mert bármikor történhet olyan váratlan esemény, ami miatt az épületben tartózkodóknak azonnal menekülniük kell. Ilyen egy sötétedés után bekövetkező áramkimaradás vagy a már lényegesen veszélyesebb tűz keletkezése. Az elsőnél a sötétség miatt tör ki a pánik, a másodiknál pedig a gomolygó füst okoz félelmet.

Tovább

Mindenre van megoldás: ilyen a vészvilágítás

A vészvilágítási rendszerek működtetése mindannyiunk érdeke. Szerencsés esetben évekig nem lesz rá szükségünk - tulajdonképpen emiatt nem is veszünk tudomást róluk. Viszont amikor baj van - nagyon nagy segítséget jelenthetnek a tájékozódásban. Menekülés közben ugyanis, ha akadályba ütközünk vagy nem látjuk az útvonalat, ahol mennünk kellene, pánikba esünk.

A pánik pedig rossz tanácsadó. Elkezdünk kapkodni, meggondolatlanul cselekszünk, vagy éppenséggel lefagyunk a rettegéstől és moccani sem bírunk. Viszont ha abban a biztos tudatban vagyunk, hogy baj esetén is megvannak a kapaszkodási pontok, sokkal higgadtabban fogunk reagálni. A menekülési útvonal ismerete, a vészvilágítás megléte, a kijáratmutató “futó zöld emberkéjének” látványa megnyugtat majd téged is. 

A kijáratmutató szerepe vész esetén

Napjaink épületei hatalmasak, bonyolultak, zsúfoltak, emiatt szó szerint életbevágó, hogy azok amennyire csak lehet, biztonságosak legyenek. A LED-es vészvilágító rendszerek segítségével egyszerűbbé lehet tenni a menekülést. 

Éppen ezért tartalékvilágításokat kell létrehozni minden olyan létesítményben, amely nyilvános vagy ahol munkavállalók tartózkodnak. Ennek értelmében akár neked is gondoskodnod kell ezekről az eszközökről, ha olyan jellegű tevékenységet végzel, ahol munkavállalók is tartózkodnak.

A tartalékvilágítások két csoportja a szükségvilágítás és a biztonsági világítás. A biztonsági világításnak vannak még alcsoportjai is, ezek a:

  • kijárati utak biztonsági világítása
  • pánik elleni világítás
  • különösen veszélyes munkaterületek megvilágítása

A biztonsági világítás feladata, hogy a menekülési útvonalat egyértelműen azonosítsa - ennek része a kijáratmutató is. 

Hogyan válassz webáruházunk kínálatából?

Először is: érdemes tudnod, hogy a menekülési útvonal világítása és a vészkijárat-jelzés két külön feladat. Alapszabály, hogy ezeknek a jelzéseknek a helység bármely pontjáról láthatónak kell lennie, és a menekülő személyek részére mutatnia kell az épület elhagyására alkalmas átjárókat és kijáratokat. 

A kijáratmutató a felszerelés módja szerint lehet:

  • Mennyezetre függesztett
  • Oldalfalra szerelt
  • Oldalfalra/mennyezetre szerelt
  • Süllyesztett

Léteznek olyan mennyezetre szerelhető vagy magas belső terekbe függeszthető négyoldalú lámpatestek is, amelyeknek olyan kiváló a láthatósága, hogy nagyobb bevásárlóközpontokban vagy reptereken is felszerelhetőek.

A cél ezekkel a jelzésekkel nem más, mint az, hogy tűz esetén az emberek még a legbonyolultabb épületből is képesek legyenek egyszerű döntések meghozásával kimenekülni. A dinamikusan változó vizuális információk, amiket a menekülési útirányt jelző rendszerek és a kijáratmutató képes biztosítani, hatványozott jelentőséggel bírnak. 

Ne csak a kötelező előírások miatt alakítsd ki az adott épület biztonsági jelzéseit! Gondolj arra, hogy baj esetén testi épséget védhetsz vagy akár életeket is menthetsz vele! Szerezd be te is a szükséges eszközöket!

Tovább
Termékkatalógusok