telefonszámok
kapcsolat email cím
Ledlámpaház.hu Blogja

Led szalag vásárlási útmutató

2020.03.18 12:35
Led szalag vásárlási útmutató

Led szalag vásárlási útmutató

A led szalag az elmúlt évek egyik legkedveltebb fényforrása, ami a legsokoldalúbban és legkreatívabban használható fel. Bármekkora népszerűségnek örvend, a nagy választéknak köszönhetően sokaknak mégis gondot okozhat a megfelelő termék kiválasztása. Ebben a blogbejegyzésben a led szalagok főbb tulajdonságait szeretnénk ismertetni, amiknek az ismerete nagyban megkönnyítheti a vásárlást is.

A led szalagról röviden

A led szalag, vagy más néven led csík egy nyomatatott áramkörű nyáklap, a felületére szerelt SMD ledekkel. Ennek rengeteg különféle változata létezik, eltérő lehet a nyáklap és a led chipek típusa is. A legnépszerűbb chip típusok a 2835, 3528 és 5050 kódú chipek, ezeken kívül webáruházunkban elérhető még 2014, 2216, 5630 is. Ezek a chipek különböző méretűek és más felépítésűek. Ezen kívül rengeteg tényező befolyásolja még a led szalag típusát, például a nyák lap szélesség, az 1 méterre jutó chipek száma, a led színe, fényerőssége, a led szalag IP védelme.
Webáruházunkban is rengeteg különböző típusú led szalag közül tud választani.
 
Led szalag     Led szalag     
 

Feszültség és teljesítmény

A led szalag többsége 12V vagy 24V egyenáramú feszültségről működnek. Emiatt szükséges hozzájuk led tápegységet venni, hogy üzembe tudjuk helyezni. Fontos, hogy mindig a megfelelő feszültségű (12V vagy 24V) tápegységet válasszuk, mert annak egyeznie kell a led szalagéval. A szalag teljesítményét méterenként határozzuk meg, vagyis hogy 1 méter szalagnak mekkora a teljesítménye. Ez 4,8W-tól 35 W-ig is terjedhet. A tápegység teljesítményének kiválasztásánál szintén fontos tényező, hogy hány méter, milyen teljesítményű led szalaghoz használnánk.
A teljesítmény mellett fontos szempont az is, hogy a led szalagon 1 méteren hány darab led chip található. A leggyakoribb típusok 60 vagy 120 ledet tartalmaznak méterenként. Minél sűrűbben helyezkednek el a led chipek egymás mellett, annál homogénebb fényt tud adni, vagyis annál kevésbé látszanak a külön külön világító pontok.
 
Led szalag teljesítmény

Szín és színhőmérséklet

Mint minden ledes fényforrásnál, a led szalag esetében is meghatározó tulajdonság a led színe és színhőmérséklete. Fehér színű led esetén 3 szíhőmérsékletet különböztetünk meg: meleg fehér, természetes fehér és hideg fehér. A megfelelő színhőmérsékletű fény kiválasztásáról egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk. Amennyiben egy led szalag beépítésével mindhárom színhőmérsékletet szeretné létrehozni, akkor a CCT szalagjainkat ajánljuk, melyek színhőmérséklet vezérelhetőek.
 
Led szalag meleg     Led szalag hideg     

Led szalag természetes


A színes, vezérelhető led szalag az RGB, ami egy piros, zöld és kék led chipet tartalmaz modulonként. Vezérléskor ebből a három színből tudjuk kikeverni az összes többi színt is.
 
RGB led szalag

Védettség

A többi lámpatesthez hasonlóan a led szalagokat esetében is fontos, hogy milyen mértékű a védettségük por és víz ellen. Az IP20-as kóddal ellátott led szalagok nem védettek sem por, sem pára vagy víz ellen. Ezzel szemben az IP65-ös led szalagok (egy szilikon borítás által) teljes mértékig védettek por ellen, illetve kisnyomású vízsugár ellen is. Így ezek kültéri használatra is alkalmasak. Az IP68-as led szalagok amellett, hogy por ellen teljesen védettek, víz alatt is folyamatosan használhatóak, mivel dupla burkolással rendelkeznek.

Reméljük, hogy útmutatónk segítségével könnyebben ki tud majd igazodni a rengeteg különféle típusú led szalag között. Amennyiben mégis felmerül olyan kérdés, amire nem adtunk most választ, keresse segítségért munkatársunkat a weboldalunkon található elérhetőségeink egyikén!

Led szalagok