NAPELEMES TÖLTÉSVEZÉRLŐK

Webáruházunk ezen kategóriájában a napelemes töltésvezérlőket találhatod meg, amelyek rendkívül széles választékban állnak a rendelkezésedre. Ez több szempontból is kedvező, hiszen minél több eszközből választhatsz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy rálelsz a legoptimálisabb megoldásra.

A napelemes töltésvezérlők olyan berendezések, amelyek hiányában nem lennének képesek a szigetüzemű vagy hibrid napelemes rendszerek működni. Lényegében ezek adják a rendszer lelkét azzal, hogy az akkumulátorok megfelelő töltését garantálják. Nézd meg te is, hogy milyen eszközöket tudunk ajánlani a számodra.

Tovább

A napelemes töltésvezérlők megfelelő kiválasztása létkérdés

A napelemes töltésvezérlők olyan eszközök, melyek a solar rendszerek működtetéséhez elengedhetetlenek. Nagyon fontos - az akkumulátorok szempontjából, mondhatni “létkérdés” -, hogy mindig a megfelelő típust és méretet válaszd ki. 

Miért? Mert ellenkező esetben az akkumulátorok gyorsan tönkremehetnek, illetve elveszhet a napelemek által megtermelt energia nagy része.

A napelemes rendszerek főbb részei

Annak érdekében, hogy optimalizáld az energia-felhasználásodat, érdemes ismerned, hogy miként épül fel egy napelemes rendszer. A napelemes rendszereknek többféle változata van:

  • Szigetüzeműek akkor, ha a napelemek felesleges energiáját az akkumulátorok tárolják 
  • Hálózatba kötöttek (grid) akkor, ha a felesleges energiát átveszi a közműhálózat 
  • Hibrid rendszerről pedig akkor beszélünk, ha a kettő együtt teljesül

Mindegyik típusnál közös jellemző, hogy a villamos energiát (egyenáramot) a napelemes panelek állítják elő. Az akkumulátoros beruházásoknál a nap energiájának eljuttatásáról az akkuk irányába a napelemes töltésvezérlő gondoskodik. Ez azt jelenti, hogy váltakozó árammá nem alakít (ezt majd az úgynevezett inverter végzi), viszont van kimenete az egyenárammal működő fogyasztók kiszolgálására is.

Mi a feladata a napelemes töltésvezérlőknek?

A napelemes töltésvezérlők a szigetüzemű vagy hibrid rendszerekben a napelemes panelek és az akkumulátorok közé beépítve helyezkednek el. Többféle feladatuk is van:

  • Eljuttatják a napelemekből érkező áramot az akkumulátorokba,
  • Védik a rendszer legsérülékenyebb részének számító akkumulátorokat a mélykisüléstől és a túltöltéstől. 
  • Folyamatosan figyelik az akkuk felszültségét, ha szükséges, megnyitják az áramkört a töltéshez, ha kell, akkor lezárják azt. 

A napelemes töltésvezérlők típusai

A napelemes töltésvezérlőknek két típusa van: az MPPT és PWM. 

  • A PWM töltésvezérlők az akkumulátorok töltöttségét figyelik, és amint azok egyre inkább megtelnek, fokozatosan csökkenteni kezdik a betáplált villamos energia mennyiségét. Előnyükre szól, hogy olcsó, megbízható, hosszú idők óta alkalmazott technológiának számítanak, sokféle méretben készülnek, így bármely rendszerhez méretezhetőek.
  • A MPPT töltésvezérlők az előzőnél még fejlettebb megoldást nyújtanak az akkumulátorok és napelemek összekötésére, mivel képesek a túl nagy feszültséget az áramerősség növelésével kezelni. Használatuknak számos előnye van, a töltés hatásfokát akár 30%-kal is javítani tudják, az akkuk feszültségénél magasabb bemeneti feszültséget is képesek fogadni. Lényegesen drágábbak, nagyobbak.

Hogyan válaszd ki a megfelelő töltésvezérlőt?

A napelemes töltésvezérlők kiválasztásához feltétlenül érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a szigetüzemű vagy hibrid rendszerek tervezésében és kivitelezésében.

Webáruházunk széles termékkínálatából közösen ki tudjátok választani a megfelelő eszközt!

Tovább
Termékkatalógusok