VICTRON AKKUMULÁTOROK

Webáruházunk ezen kategóriájában a Victron akkumulátorok széles választékát találhatod meg. Ezek az eszközök lehetnek majd a segítségedre akkor, amikor egy új solar rendszer kiépítése mellett döntesz. Az energiafelhasználás terén egyre nagyobb jelentősége van a takarékoskodásnak. Ennek eléréséhez azonban nemcsak a hagyományos izzók LED-esre cserélése az egyetlen út, hanem a napelemes rendszer telepítése is kiváló alternatíva.

Sokan felismerték a solar panelek előnyeit és annak ellenére, hogy nagyobb a beruházási igénye, egyre többen vágnak bele a projektbe. Szerencsére a lehetőség számodra is nyitott, érdemes élned vele.

Tovább

Miért lehet majd szükséged a Victron akkumulátorokra?

A Victron akkumulátorokat nagy előszeretettel alkalmazzák a napelemes rendszerek telepítése során. Ennek az az oka, hogy amellett hogy lényegesen költséghatékonyabbá teszik a mindennapi életedet, használatukkal a környezetedre is sokkal nagyobb figyelmet tudsz fordítani. Ha tudatosan döntesz, akkor a rendszer adta előnyök miatt mindig biztonságban tudhatod magad: az akkumulátorok segítségével megvalósíthatod a hibrid és a sziget üzemű napelemes rendszert is.

A felszerelésre került napelemek a napsütéses órák függvényében egyenáramot termelnek, amit az inverter váltóárammá alakít át. Ennek egyik része a nap folyamán felhasználódik, viszont, amit nem használsz fel, azt vagy visszaadod a hálózatnak, vagy - és ez a biztosabb megoldás - az akkumulátor segítségével tartalékolod. 

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a többletáram elsőként az akkumulátort tölti fel, és onnan is fog elsőként vételezni is, ha szükség van rá. Ezzel függetleníted magad a hálózattól - azaz nem kell energiadíjat fizetned érte. 

Az akkumulátorok típusai

A napelemes rendszerekhez többféle akkumulátor is a rendelkezésedre áll, most a leggyakoribbakat ismerheted meg:

  • Ólomsavas akkumulátorok: ezek a legelterjedtebbek a piacon, előnyük, hogy egyszerűek és könnyen telepíthetők, hátrányuk, hogy az élettartamuk, valamint a töltési kapacitásuk némileg elmarad a modernebb akkumulátorokhoz viszonyítva. Elhasználódás után a savtartalom miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.
  • Lítium-ionos akkumulátorok: nagyon hamar népszerűek lettek, mert nem igényelnek túl sok karbantartást, az élettartamuk hosszú, megfelelő a töltési kapacitásuk is. Könnyű súlyuk és tölthetőségük miatt elsőként az okostelefonok és laptopok akkumulátoraiként terjedtek el, de napjainkban már a napelemes rendszerek tervezésekor is találkozhatunk a lítium-ionos akkumulátorokkal.
  • Redox áramlású akkumulátorok: vízbázisú cink- és brómoldat, valamint vanádium segítségével tárolják az elektromos töltést. Előnyük, hogy nagy hatékonysággal, valamint gyors újratöltési sebességgel rendelkeznek, viszont költségesek.
  • AGM (gondozásmentes - felitatott elektrolitos) akkumulátorok: nagyon alacsony ellenállással rendelkeznek, ezért minden olyan helyre alkalmasak, ahol a kisütés nagy áramerősséggel történik.

Milyen szempontok szerint érdemes akkumulátort választani?

Az akkumulátor megfelelő kiválasztása jelentős hatással van a teljes solar rendszer működésére. Mielőtt vásárolnál, érdemes szakembert is megkérdezni, aki segít a választásban. Nem mindegy, hogy az akkumulátornak mekkora az energiatároló képessége, milyen a típusa, az élettartama (ez függ a ciklusok számától, a kisülési mélységtől), töltési áramerőssége, fenntartási költsége.

Nézz szét webáruházunkban és gondoskodj az energiaszámlád csökkentéséről, miközben megfelelő figyelmet fordítasz a környezetedre is!

Tovább
Termékkatalógusok