NAPELEMES TÚLFESZÜLTSÉG VÉDELEM

Mi az a túlfeszültség védő?

A napelemes rendszerek elterjedése pozitív tendencia. Bár a várható megtérülési idejük 7-8 év, de a tapasztalatok szerint minimum 25-30 évig biztosítnak “ingyen” elektromos áramot a háztartásunk számára. Már ha nem károsodnak a túlfeszültség miatt, amire jó megoldás a túlfeszültség védő.

Tovább

Milyen részei vannak egy napelemes rendszernek, hol a helye a túlfeszültség védőnek?

A napelemes rendszer számos elemből áll: napelemek, saválló tartószerkezet, inverter, speciális szolár kábelek, oda-vissza mérő árammérő óra, a biztonsági földelés, villámvédelem. De tartalmaz olyan túlfeszültség védőt is, mint amilyen a Weidmüller túlfeszültség levezető. De miért fontos a túlfeszültség védelem a napelem rendszereknél?

A túlfeszültség veszélyes, hiszen azzal, hogy rövid időre meghaladja a hálózati feszültség határértékét, károsodást okoz az arra érzékeny áramkörökben, hálózati kártyákban. Ezek az eszközök ugyanis képtelenek elviselni az áram- és feszültségcsúcsokat. 

Hogyan védekezz a túlfeszültség ellen?

Ha nincs megfelelő napelemes túlfeszültség védelem a rendszeredben, akkor a csatlakoztatott készülékek áramköreiben lévő nagyon érzékeny alkatrészeket a túlfeszültségek tönkreteszik. Ebből a szempontból a legveszélyesebb magas feszültségcsúcsokat a villámcsapások okozzák. 

De szerencsére van megoldás a túlfeszültség és az elektromágneses áramcsúcsok ellen - ezek olyan készülékvédelmi termékek, amelyeket az áramellátás és a védendő készülék közé kell bekötni. A védőelemek feladata az, hogy minimális idő alatt a veszélyes túlfeszültségek a földelésen keresztül levezetésre kerüljenek. Ennek eredményeképpen a károsító nagyfeszültségek nem tudnak eljutni a védett készülékekig. 

A napelem rendszerek túlfeszültség védelme

A napelemes rendszereket jellemzően az épületek tetején helyezik el, amelynek a fém részei szinte vonzzák a villámokat. A villámáramok bejuthatnak az épület belsejébe a fém csővezetékeken, elektromos vezetékeken át, és ott hatalmas károkat okozhatnak. Emiatt is lényeges a túlfeszültség védelem biztosítása.

Ezt csak nagy szakmai hozzáértéssel, tapasztalattal és megfelelő ismeretek birtokában lehet kivitelezni. Ez egyaránt vonatkozik a rendszer megtervezésre és a kivitelezésre is. A túlfeszültség védő le fogja kapcsolni a hálózatot, ha túlfeszültséget érzékel, és ezzel megakadályozza, hogy károk keletkezzenek.

Túlfeszültség nemcsak a villámcsapás miatt alakulhat ki - túlfeszültség akkor is keletkezhet a hálózatban, ha hirtelen fogyasztásváltozás történik. Ehhez elég, ha egy körre van kötve a mikró, a mosógép, főzőlap, a hűtő és valamennyit egyszerre használjuk, túlterhelve ezzel a hálózatot és lekapcsolva a kismegszakítót.

Honnan tudhatod, hogy túlfeszültség keletkezett a rendszerben?

Hazánkban kötelező az inverter elé kismegszakító készüléket beszerelni, ami a túlfeszültség észlelésekor lekapcsol, így megvédi az invertert. Ha a kismegszakítót vissza tudod kapcsolni, akkor a hálózatban már nincs túlfeszültség, viszont ha a visszakapcsolást követően nyomban lekapcsol, valamelyik fogyasztó továbbra is túlfeszültséget kelt, vagy meghibásodott.

A napelemes rendszereknél a hálózatot két oldalra bontják: az AC és a DC oldalra. A napelemes rendszer egyenáramot (DC) termel, a ház áramhálózatában pedig váltakozó áram kering (AC). Az inverter az az eszköz, ami az egyenáramot átalakítja váltakozó árammá - a két oldalra eltérő túlfeszültségvédő készülékek kellenek. Ne bízd te sem a véletlenre!

Ha további kérdéseid lennének a túlfeszültség védővel kapcsolatban, keress bennünket bizalommal, segítünk mindenben!

Tovább
Termékkatalógusok