AC TÚLFESZÜLTSÉG-VÉDELEM

Ebben a kategóriában az AC túlfeszültségvédelem eszközei találhatók meg. Pozitív tendenciaként figyelhető meg a napelemes rendszerek elterjedése, hiszen annak ellenére, hogy a várható megtérülési idejük 7-8 év, sokan vágnak bele a telepítésükbe. Ennek jó oka van: a tapasztalatok alapján ugyanis ezután legalább 25-30 évig “ingyen” elektromos áramot biztosítnak a háztartás számára.

Működésük alapfeltétele, hogy a rendszer és a hozzájuk csatlakoztatott eszközök ne károsodjanak a túlfeszültség miatt. Erre jelent tökéletes megoldást a túlfeszültségvédő, amelyek közül webáruházunk ezen kategóriájában az AC túlfeszültségvédelem eszközeit találhatod meg.

Tovább

Az AC túlfeszültségvédelem ismérvei

Ahhoz, hogy az AC túlfeszültségvédelem működését megérthessük, érdemes tisztázni a túlfeszültség fogalmát. Hogy mi az a túlfeszültség? A túlfeszültség olyan jelenség, amelynek során meghaladja a hálózati feszültség a tűréshatárt. A hálózatban az állandó névleges feszültség 230V, ettől +/-10%-ban még az eltérés elfogadott. Amennyiben ettől magasabb, megfelelő túlfeszültségvédelem hiányában a hálózatra csatlakoztatott készülékek alkatrészeit a túlzott feszültségemelkedés tönkreteheti. A hirtelen keletkezett feszültségváltozást ugyanis az érzékenyebb berendezések, hálózati kártyák nem képesek elviselni.

A napelemes túlfeszültségvédelemre tehát elengedhetetlenül szükség van. Az ehhez szükséges túlfeszültségvédő eszközt az áramforrás és a készülék között kell elhelyezni. A túlfeszültségvédelmi kapcsoló a napelemes rendszereknél gond esetén lekapcsolja a hálózatot, és ezzel megakadályozza a feszültségcsúcsok okozta károk kialakulását.

A túlfeszültségvédő helye a napelemes rendszerben

Egy napelemes rendszernek sok eleme van: a napelemek, a saválló tartószerkezet, az inverter, az oda-vissza mérő árammérő óra, a speciális szolár kábelek, a biztonsági földelés, a villámvédelem. Na és a fentebb emlegetett túlfeszültségvédő is, ami az áram- és feszültségcsúcsokat hivatott kompenzálni.

De mitől alakulhat ki a napelemes rendszeren túlfeszültség? Túlfeszültséget okozhat külső környezeti hatás, például a villámcsapás. Tévhit, hogy a tetőre szerelt napelemek jobban vonzzák a villámcsapást, de ettől még előfordulhat, hogy pont oda csap be a villám. Védelem nélkül ez nagy anyagi károkat okozna, mert minden berendezés, ami a hálózatban van, tönkremenne.

Túlfeszültség keletkezhet az áramhálózatban attól is, ha hirtelen fogyasztásváltozás lép fel, mondjuk amikor az egy körre kötött eszközeinket - a mikrót, az elektromos sütőt, a főzőlapot, a hűtőt és a mosógépet - egyszerre használjuk. Ez érthető módon a hálózatot túlterheli, és lecsapja a kismegszakítót. 

Honnan tudható, hogy túlfeszültség van?

Hazánkban kötelező előírás az inverter elé egy kismegszakító készüléket beszerelni, ami túláram észlelésekor lekapcsol, megvédve az invertert. A napelemes rendszerrel ellátott házban a hálózatot két oldalra bontják: az AC és a DC oldalra. Váltakozó áram kering (AC) a ház áramhálózatában, míg a napelemes rendszer egyenáramot (DC) termel. Az inverter az, ami az egyenáramot váltakozó árammá alakítja. A két oldalra eltérő túlfeszültségvédő készülékek valóak.

Ha lekapcsol az AC oldali kismegszakító (ez a villanyóra szekrényben található), azt később - ha nem hibásodott meg korábban és nincs már túlfeszültség a hálózatban - vissza lehet kapcsolni. Ha a visszakapcsolást követően azonnal lekapcsol, akkor valamelyik fogyasztó továbbra is túlfeszültséget kelt. 

Válassz Te is webáruházunk AC túlfeszültségvédelmi termékei közül, és óvd meg a napelemes rendszerhez csatlakoztatott eszközeidet a károsító feszültségcsúcsoktól!

Tovább
Termékkatalógusok